Dubrovnik Online, internet travel guide for Dubrovnik and Dubrovnik region
 
Srijeda, 22. Listopad. 2014.    

početna      povratna informacija      forum       karte      kontakt

  Na ovoj stranici: spomenici u Dubrovniku arrow

  Srodne teme: povijest arrowmuzeji arrowslavni građani arrowlegende & priče arrowgalerija arrow


SPOMENICI

Prikaži spomenike 1 do 5 od 22    · sljedeća


Franciscan monastery

FRANJEVAČKI SAMOSTAN

 

Adresa: Placa 2, telefon: +385 20 321 410
Radno vrijeme: 9h – 18h, cijena ulaznice 30 kn, a za djecu 15 kn

Franjevački samostan izgrađen je u prijelaznom romaničko-gotičkom stilu. Gradnja je započela 1337. U velikom potresu 1667. potpuno je uništen. Vrata koja gledaju prema Stradunu i na kojima se nalazi Pieta jedini su ostatak originalne crkve nakon obnove. Kalustar samostana smatran je remekdjelom arhitekture u Dubrovniku. Mihoje Brajkov iz Bara izgradio ga je u romaničko-gotičkom stilu. Kapiteli su pravi primjer romaničkoga stila, a motivi bestijarija doprinose gotičkom dugu.
Pieta u crkvi Male braće gotička je skulptura čiji su autori Leonard i Petar Petrović (1498). Visoka unutrašnjost samostana (smatra se da je strop nekada bio urešen Tizianovim slikama) rekonstruirana je nakon Velike trešnje 1667.
Stara apoteka, smještena unutar Franjevačkog samostana, otvorena je 1317. Treća je najstarija apoteka u Europi, no i jedina koja je još uvijek u funkciji. Inventar, keramika, zdjele, laboratorijska oprema i stare medicinske knjige čuvaju se u samostanskom muzeju među drugim predmetima od neprocjenjive vrijednosti iz dubrovačke povijesne i kulturne prošlosti.
Knjižnica franjevačkog samostana posjeduje više od 30,000 knjiga, 22 inkunabule, 1,500 rukom pisanih dokumenata. Vrijedni izlošci uključuju i srebrni pozlaćeni križ i srebrnu kadionicu iz 15. stoljeća, raspelo iz Jeruzalema načinjeno od sedefa i maslinovog drveta, koje potječe iz 18. stoljeća, martirologij (1541) Bernardina Gučetića (Gozze) te iluminirani psaltir.
Među slikama nalazi se i ona koja prikazuje Ruđera Bošković, a koja je nastala u Londonu 1670, te slika koja prikazuje Grad prija Velikog potresa. To je jedna od rijetkih slika na kojima je prikazan Dubrovnik prije potresa te je bila korištena pri rekonstrukciji Grada. i danas nam služi kako bismo shvatili kako je Dubrovnik bio izgrađen prije katastrofe koja ga je zadesila 1667.

 
St. Spas church

Crkva Sv.Spasa

Crkva sv. Spasa smještena je lijevo od vrata od Pila i prva je crkva na Stradunu, glavnoj ulici. Braća Andrijić crkvu su sagradila između 1520. i 1528. kao zahvalu dubrovačkog senata. Na pročelju crkve nalazi se tipična renesansna dalmatinska rozeta, dok je unutrašnjost u gotičkom stilu. Unutar crkve nalazi se veličanstvena slika Pietra Antonia da Urbina (1528) koja prikazuje Uzašašće.

 
Stradun

STRADUN

Glavna ulica Staroga Grada zove se STRADUN ili PLACA. Ova se pješačka zona duga otprilike 300 metara proteže od vrata od Pila do vrata od Ploča, slijedeći liniju kanala koji je Grad nekada dijelio na dva dijela. Ulica je nastala u 12. stoljeću, popločana je 1468, a nakon potresa 1667. je rekonstruirana. Uglađene vapnenačke ploče sjaje poput stakla nakon kiše. Kuće koje se nalaze s obje strane, iako odražavaju stari urbanistički plan, potječu iz 17. stoljeća, a njihovi su visina i stil unificirani. U prizemlju se uglavnom nalaze dućani koji imaju tipična "na koljeno" kombinirana vrata i prozor. Taj se tip "na koljeno" sastoji se od vrata i prozora u jednom polukružnom okviru. Vrata su se držala zatvorenima, a proizvodi su bili izloženi na oknu koje je služilo i kao blagajna.

 
Pile gate

VRATA OD PILA

Na zapadnom se ulazu u Grad nalazi kameni most s sva gotička luka, koji je projektirao Paskoje Miličević (1471). Na taj se most nastavlja drugi, pokretni drveni most koji se svake večeri podizao. Iznad tih se mostova, povrh lukova, nalazi statua zaštitnika Grada, sv. Vlaha.

 
Ploce gate

VRATA OD PLOČA

Vrta od Ploča ulaz su u Grad s istočne strane. Vanjski je dio vrata 1628. izgradio Miho Hranjac, dok su pokretni drveni most te spojeni kameni most (iz 15. st) koje je napravo Paskoje Miličević jednaki onima na Pilama. Povrh mosta nalazi se kip sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

 

Prikaži spomenike 1 do 5od 22    · sljedeća

 

 

sljedeća tema: muzeji u Dubrovnikuprint Ispiši ovu stranicu

  Na ovoj stranici: spomenici u Dubrovniku arrow

  Srodne teme: history arrowmuzeji arrowslavni građani arrowlegende & priče arrowgalerija arrow


  
    Opći podaci
    Povijest
    Kultura
    Umjetnost
    Događaji
    Aktivnosti
    Prijevoz
  
    Hoteli
    Privatni smještaj
    Kampovi i Hosteli
    Hosteli
  
    Restorani
    Cafe, Pubs & Bars
    Nightclubs & Disco
    Zabava
    Kupovina
  
    Putničke agencije
    Izleti
    Najam broda
    Najam auta
  
    TURISTIČKE ZAJEDNICE
    INSTITUCIJE
    POSAO & NEKRETNINE
    VAŽNI BROJEVI
    NAUTIČKI INFO
    VRIJEME
    ZDRAVLJE
    EKOLOGIJA
    TEČAJNA LISTA
    RJEČNIK
    PRIJEVOD
    GALERIJA SLIKA
    SITE GUIDE
    LINKOVI