Dubrovnik Online, internet travel guide for Dubrovnik and Dubrovnik region
 
Četvrtak, 23. Listopad. 2014.    

početna      povratna informacija      forum       karte      kontakt

  Na ovoj stranici spomenici u Dubrovniku arrow

  Srodne teme povijest arrowmuzeji arrowslavni građani arrowlegende & priče arrowgallery arrow


SPOMENICI

Prikaži spomenike 16 do 20 od 22     prethodna · sljedeća


St. Blasius church

CRKVA sv. VLAHA

Crkva sv. Vlaha barokna je građevina izgrađena između 1705. i 1717 na izgorjelim ostacima stare romaničke crkve iz 1368. Izgrađena je po nacrtima poznatog venecijanskog arhitekta i skulptora Marina Groppelija. Široka unutrašnjost, osmišljena po uzoru na San Maurizio u Veneciji, pravokutnog je oblika s centralnom kupolom, a u njoj se čuvaju i blaga iz starije crkve. Na glavnom oltaru crkve nalazi se zlatna statua sv. Vlaha iz 16. st. – zaštitnika Grada koji u ruci drži model Grada.
Oslikane orgulje nalaze se iznad visokog oltara Petra Mattela Matejevića (rano 18. st.), a staklene vitraje izradio je Ivo Dulčić (1971.) Visoko na zidovima nalaze se kamene statue sv. Petra i Jerolima koje je izradio Nikola Lazanić s Braća (16. st), a iznad bočnih vrata smještena je drvena statua sv. Antuna, čije vrijeme nastanka nije poznato.

 

GRADSKI ZVONIK

Elegantni gradski zvonik, visok 35 metara, a koji potječe iz 1444, bio je znatno oštećen i ponovno izgrađen 1928. Sat je, s brončanim skulpturama u obliku vojnika koji otkucavaju sate (Maro i Baro), vjerna kopija. U sklopu obnove zvonika 1477/1478. godine, majstor Giovanni Francesco iz Bergama izradio je novi satni mehanizam (originali se nalaze u Sponzi). Veliko zvono koje se nalazi u tornju teži više od 2000 kilogram i jedini je originalni dio prvotnoga zvonika. Izlio ga je Ivan Krstitelj Rabljanin 1506. Uz zvonik se nalazi Glavna Straža, inkorporirana u gotički gornji kat Admiralove kuće iz 1490. Glavna Straža građena je između 1706. i 1708, a barokni je portal izrađen prema zamisli Marina Gropellija.

 
Rectors pallace

KNEŽEV DVOR

Adresa: Pred dvorom 1, tel: +385 20 321 437
radno vrijeme: 9h - 18h, cijena ulaznice: 35 kn, djeca 15 kn
web: http://www.mdc.hr/dubrovnik/

Knežev dvor bio je rezidencija kneza Dubrovačke Republike. Sagrađen je u mješavini gotičkog i renesansnog stila, a do prožimanja stilova došlo je najvjerojatnije zbog dvije eksplozije baruta koje su se dogodile 1435. i 1463. te zbog velikog potresa 1667, nakon kojega je Knežev dvor bio značajno oštećen. Rekonstrukciju palače vodili su Onofrio di Giordana della Cava, Michelozzo i Juraj Dalmatinac. No rekonstrukciju (renesansne arkada, prizemlje) su dovršili Salvi di Michiele, Jerolim Skarpa s Korčule, Bogosalić, Bogojević, Grubčević (gotičke bifore na zadnjem katu).
Stupovi i četiri kapitela (prvi, drugi, šesti i sedmi s desna) izrađeni su u gotičkom stilu. Dva se originalna Onofrijeva kapitela nalaze bočno od ulaza, jedan prikazuje Pravdu s lavovima, a drugi Kneza koji građanima dijeli pravdu. Lođa je nadsvođena gracioznim gotičkim rebrima koja. Arkadno mramorno sjedište nalazi se na lijevoj strani pročelja.
U unutarnjem se atriju na tri strane nalaze renesansne arkade, a na četvrtoj je impozantno stubište koje vodi do nadsvođenog balkona. Ispod stubišta smještena je venecijanska gotička fontana te portal (iznad kojega je niša s anđelom) koji vodi do ureda Konzervatorskog odjela koji se nalazi u nekadašnjem spremištu Državnog arhiva. Bista Miha Pracata (Michaeli Prazzato) koju je izradio Pietro Giacometti da Recanati (1638) jedini je ikad podignuti spomenik nekom građaninu Dubrovačke Republike. Pracat, trgovac i pustolov iz 16. st, svo je svoje bogatstvo ostavio Republici. Manje stube vode na mezanin i dvoranu u kojoj se danas održavaju izložbe. Na prvom se katu nalaze kneževe privatne i radne odaje. Danas su one dio muzeja. U Kneževom se dvoru, na mezaninu, nalaze i odaje dvorske straže te mala pinakoteka s djelima lokalnih umjetnika iz 15. i 16. stoljeća (od kojih su poznatiji Blaž Jurjev Trogiranin, prva značajna ličnost lokalnoga slikarstva i vodeća figura kasnije gotičke umjetnosti u Dalmaciji, te Lovro Dobričević Marinov koji je uveo renesansni stil) i umjetnika iz Italije i sjeverne Europe. U sklopu postave muzeja nalazi se i velika zbirka dubrovačkog novca, pečata i mjerna oprema.

 
Cathedral

KATEDRALA

Adresa: Kneza Damjana Jude 1, tel: +385 20 323 459
radno vrijeme: 8h - 20h, nedjeljom 11h - 17.30h, cijena ulaznice: 10 kn, djeca 5 kn

Dubrovačka se katedrala nalazi u središtu poljane Marina Držića, blizu Kneževe dvora. Prva je katedrala bila građena između 12. i 14. stoljeća u romaničkom stilu. Bila je uništena u Velikom potresu 1667, a današnja je katedrala izgrađena na mjestu starije. Rekonstrukciju su vodili Buffalini (1671), Andreotti, Napoli, a dovršio ju je Katičić 1713.
Ova katedrala izgrađena u romaničko-baroknom stilu ima tri dvorane i sadrži bogatu riznicu te slike najboljih majstora. Križnog je tlocrta, s visokim oltarom neobično okrenutim rema Zapadu i visokom kupolom. Eksterijer je ukrašen balustradom koja zatvara krovove bočnih lađa, a nadvisuju je kipovi svetaca. Unutrašnjost je svjetla i prostrana, a u njoj se nalaze slike starih majstora, Ticijanov poliptih Uznesenja, četiri slike Padovanina, djela Andree del Sarta… Riznica katedrale smještena je u prekrasnoj baroknoj kapeli koju je konstruirao Gropelli, a oslikao Mattei Matejević. U riznici se nalazi 138 relikvija, većina kojih se tradicionalno na blagdan sv. Vlaha (3. veljače) nosi u procesiji kroz Grad.
Na Oltaru se nalaze tri velike relikvije sv. Vlaha: relikvijar lubanje u obliku bizantske krune ukrašene emajlom i dragim kamenjem koji potječe iz 12. stoljeća, pozlaćeni relikvijar ruke iz 12. stoljeća ukrašen s devet komada bizantskog emajla (originalno ih je bilo 18), te relikvijar svečeve noge koji potječe iz 17. stoljeća. Iza se nalazi veliki kasnogotički srebrni križ koji u sebi krije dijelove pravoga križa, ukrašen reljefima u srebrnoj pozlati, koji je djelo J. Matova (16. st.) te srebrna figura sv. Vlaha.

 
Jesuit church

ISUSOVAČKA CRKVA

Isusovačka ulica vodi nas do podnožja impozantnih stuba (napravljene su 1738. po uzoru na Španjolske stube u Rimu) koje se uzdižu do crkve sv. Ignacija, baroknog isusovačkog zdanja koje je projektirao A. Pozzo (1725.) po uzoru na Gesu u Rimu. Zvono crkve, koje se i danas nalazi u zvoniku, izliveno je 1355. Središnja točka prostrane unutrašnjosti je apsida koju je oslikao G. Garcia (1738).

 

Prikaži spomenike 16 do 20 od 22     prethodna · sljedeća

 

 

sljedeća tema: muzeji u Dubrovnikuprint Ispiši ovu stranicu

  Na ovoj stranici spomenici u Dubrovniku arrow

  Srodne teme povijest arrowmuzeji arrowslavni građani arrowlegende & priče arrowgalerija arrow


  
    Opći podaci
    Povijest
    Kultura
    Umjetnost
    Događaji
    Aktivnosti
    Prijevoz
  
    Hoteli
    Privatni smještaj
    Kampovi i Hosteli
    Hosteli
  
    Restorani
    Cafe, Pubs & Bars
    Nightclubs & Disco
    Zabava
    Kupovina
  
    Putničke agencije
    Izleti
    Najam broda
    Najam auta
  
    TURISTIČKE ZAJEDNICE
    INSTITUCIJE
    POSAO & NEKRETNINE
    VAŽNI BROJEVI
    NAUTIČKI INFO
    VRIJEME
    ZDRAVLJE
    EKOLOGIJA
    TEČAJNA LISTA
    RJEČNIK
    PRIJEVOD
    GALERIJA SLIKA
    SITE GUIDE
    LINKOVI