Dubrovnik Online, internet travel guide for Dubrovnik and Dubrovnik region
 
Torsdag, 30 Oktober 2014.    
hem      feedback      forum       kartor      kontakt

 

  På denna sida: nuvarande väder arrowallmän info arrownautisk info arrowlänkar arrow

  Andra ämnen: kartor arrownaturism arrowcharter arrow


Klimat - Dubrovnik Regionen

Klimatet längs Dubrovnik Regionen är ett typiskt Medelhavsklimat, med milda, regniga vintrar och heta torra somrar. Lufttemperaturen kan variera lite, beronde på område eller region. Sommartemperaturen i Juli kan vara 34 C i den norradelen och, medan den södra delen ofta har en temperatur på 38 C eller mer. Under vintern är det kallaste klimatet uppmätt i de norra delen av med temepraturer under noll grader, medan temperaturen i de södra regionerna av den Adriatiska kusten generellt håller sig över noll grader.

Lufttemperatur i genomsnitt
årligt i genomsnitt 16,4 C
kallaste perioden i genomsnitt (Januari) 9 C
varmaste perioden i genomsnitt (Augusti) 24,9 C

Havstemperatur
genomsnitt Maj - September 17,9 - 23,8 C

Salthalt
ungefärlig 38 %

Nederbörd
årligen i genomsnitt 1020,8 mm
regn årligen i genomsnitt 109,2 dagar

Sol
årligen i genomsnitt 2629 tim
soltimmar i genomsnitt : 7,2 tim

[top]

Fakta om väder

Väderprognoser görs och överförs av Statens Hydrometerologiska Institut. VHF frekvenser via kustradio stationer och hamnkontor sänder regelbundet väderprognoser. De sänds ochså via FM stationer, på slutet av nyheterna eller via sändningar för sjömän. Hamnkontor sänder regelbundet väderprognoser och varningar på fyra språk via deras VHF kanaler. Väderprognser som visar situationen kan fås vid marinor och hamnkontor längs den Kroatiska kusten.

 

Nautisk Radiotjänst and Komunikationstjänst

Den Kroatiska kusten täcker tillfredställande radiokomunikation. Radioservicen tjänar till att skydda människor och navigeringssäkerheten är ombesörjsd av Plovput från Split via radiostationen Split och Dubrovnik, som täcker den södra Adriatiska kusten, och Rijeka, som täcker den norra delen.

GMDSS standardsystem (Global Maritime Distress and Safety System), är den automatiska mottagarkanalen för digitaliserade akuta samtal, kanal 70, som sänder komunikationen till en opererande kustradio station, ett hamnkontor (16 or 10). GMDSS system har använts sedan den 1 februari 1999, och på den nuvarande VHF kanalen för akuta samtal, är kanalen 16, konstant lyssnande kommer att finns önnu en tid. För direkt kontakt med hamnkontor, är kanalen 10. I Kroatien, finns det tre kommersiella system av trådlös telefoni, mobiltelefon 099, Cronet 098 och VipNet 091.

[top]

Vindar

Bora (Bura) är den starkaste vinden längs den Adriatiska kusten, som blåser med enorm kraft på några ställen, mestadels i de norra delarna. Det är en torr och kall nedåtblåsande vind, blåsande i slag i nordlig- nordöstlig till västlig-nordvästlig riktning. Riktningen som vinden blåser i är påverkas mest av kustsammansättningen. Boras kraft förklaras i att den varma vinden som ligger äver havsytan, och det kalla luftlagret ovanför bergen ranges in the littoral, som orsakar en stark ånga på grund av equating of the pressure. Kallluft fyller void, som inträffar på grund av den varma stigande ( tunnare) luften från havsytan. Bora blåser mest på vintern. På sommaren, bara dagsvis och några timmar, medan, den på vinten kan blåsa i 14 dagar.

Sirocco ( jugo, Silok) är en varm och fuktig vind som blåser i östlig-sydöstlig till sydlig- sydöstlig riktning. Konsekvanserna av detta är höga vågor och regn. Sirocco är karaktäristisk för södra Adriatiska kusten, där den blåser längre och starkare är i norr.
På sommaren, blåser den ca 3 dagar, och på vintern så länge som 3 veckor. Tecknen på att Sirocco är på väg är lugnet före stormen, det lugna vattnet, svaga vindar, dimma vid hirisonten, ökningen i temeperatur och luftfukrighet, och det avtagandet trycket. Vågor i riktningen från sydöst blir större.

Mistral (maestral) är en daglig termisk vind i riktningen från nordväst, och den uppstår som en konsekvens av skillnaden i upphettning av land och vatten. Vinden är närvarande från vår till höst, och, under dagen, ändrar den ofta riktning. Mistral är vanligare i söder än i norrm och den börjar blåsa tidigare där.

Nordanvinden (burin) vinden som blåser i motsatt riktning i förhållande till Mistral. Den blåser under natten i nordlig, nordöstlig i norra delen, och i den södra delen från öst till sydöstlig riktning. Den är starkast före gryningen, och avtar sedan snabbt.

[källa: Croatian National Tourist Board, www.croatia.hr]

Andra användbara länkar:

arrowCroatian Meteorological Service, http://meteo.hr
arrowHydrographic Institute of the Republic of Croatia, http://www.hhi.hr
arrowweather.com
arrowusatoday.com

[top]

 

 

nästa ämne: hälsa

print Skriv ut

  På denna sida: nuvarande väder arrowallmän info arrownautisk info arrowlänkar arrow

  Andra ämnen: kartor arrownaturism arrowcharter arrow


  
    Allmän information
    Historia
    Kultur
    Konst
    Evenemang
    Aktiviteter
    Transport
  
    Hotell
    Privat boende 
    Camping
    Vandrarhem
  
    Restauranger
    Cafe & Barer
    Nattklubb & Disco
    Underhållning
    Shopping
  
    Resebyrer
    Utflykter & Resor
    Charter
    Rent a car
  
    TURISTBYRÅER
    INSTITUTIONER
    AFFÄRSSIDOR 
    VIKTIGA NUMMER
    NAUTISK INFO
    VÄDER
    HÄLSA
    EKOLOGI & NATUR
    VALUTA
    LEXIKON
    ÖVERSÄTTNINGAR
    BILD GALLERI
    SITE GUIDE
    LÄNKAR